Серебряный круг

 
                Болгарский
                Родина


                СРЕБЪРНО  КОЛО

                Наричат поляната
                Сребърно коло -
                хубаво име,
                отколешно.
                В нея зарити са спомени
                стари и трогващи.
                Отломки се виждат
                тук-там
                сред пръстта оцелели,
                прилични
                на въглени черни.

                В димящите пещи
                сребърна струя
                е бликала.
                Роби на гръб
                са довличали
                рудните късове,
                искрящо-сиви.
                На склона личат
                порутени входове тъмни -
                "рупи" - галерии рудни,
                където сред мрак
                е добивана рудата.
                Ден и нощ прах,
                непрекъснато къртене
                със сечива примитивни.
                Ден и нощ робско
                примирение
                и обезсилване...

                Ана  Величкова

               
                Руден участък, поляна в планината
                Осогово, където в древността в пещи
                са топели руда и са извличали сребро.               


Рецензии