Гора Осогово

                Болгарский
                Родина


                ПЛАНИНА ОСОГОВО
               
                Тя не привлича
                със зъбери остри
                и урви бездънни.
                Спокойна и кротка изглежда.
                Високите тревни била
                едно в друго опират чела.
                Проломите тънат
                в сребристата влага
                на ручеи хладни
                и глухо отеква
                гърмът водопаден.

                Мъглите са гостите чести
                на върхове и била,
                а вятърът скрежен
                ломи боровинкови храсти
                и тревисти стебла.
                В неживялото лято
                нагъсто се стелят
                рояците бели
                и втурва се грохотно
                ручеят, пеещ доскоро...

                А в нощите
                с вълчи глутници
                ехти налетелият
                леден порой
                и пътеките стръмни
                зазидва.
                Планина Осогово
                не смайва
                със зъбери диви.
                Тя е спокойна и кротка.
                Привидно...

                Ана  Величкова

               
                Осогово - погранична планина
                в Югозападна България               
               


Рецензии