Зов. Елизавета Багряна

Елисавета Багряна.ЗОВ

Аз съм тук зад три врати заключена

и прозореца ми е с решетка,

а душата волна, волна птица в клетка,

е на слънце и простор научена.

 

Пролетни са ветровете полъхнали,

чувам гласове призивно ясни.

Моя плам непламнал ще угасне

в здрача на покоето заглъхнали.

 

Рзатроши ключалките ръждясали!

Дай ми път през тъмни коридори!

Не веднъж в огрените простори

моите крила са ме понасяли.

 

И ще бликнат звукове ликуващи

от сърцето трепетно тогава...

- Но зад тези три врати, сподавен,

моя пламнал зов дали дочуваш ти?
-----
За 3 замка заключена,
Решёткой забрано оконце,
И лишь душа моя вольна,
Её манит простор и солнце.

Весенний ветер над землёй
Доносит глас призывный, ясный,
Нежгучий пламень мой угаснет,
Оденет сумрак мой покой.

Разбей же ржавые замки!
Дай путь по тёмным коридорам.
Не раз по солнечным просторам
Меня несли крыла, легки.

И звук ликующий звенит
И отдаётся дрожью в сердце.
 - Тебя теснят 3 крепких дверцы,
Мой зов дотуда долетит?


Рецензии