Сто шестнадцать лет назад, как сейчас

Янка Купала


Вось, як анегдай блiз было вакзала:
Крывi нямала зямля  папiвала;
Трупаў, калекаў, няшчасных без лiку
К зямлi прыпала, а з енку i крыку
Вокал гудзела, як дзе на пажары,
Аж нават сонца схавалася ў хмары
Сышлiся цешыцца з царскага ўказу,
Што ўсiм свабоду прыносiў адразу
Кожны по-свайму судзiць стаў аб гэтым:
Цi ўказ праўдзiвы, цi бузде прасветам
У нашым горы, у нашай няволi?
Цi ужо кайданаў не ўзложаць нiколi?..
I ў гэтым можа сказаў хто замнога…
Аж тут зброд царскi, забыўшыся бога,
Дай жа страляцi, як па скацiне,-
За проблiск волi няшчасны люд гiне.


---------------------------------
Словно сегодня возле вокзала:
Крови немало земля попивала
Трупов, калек  и несчастных без счёта,
Наземь ложилось со стоном и криком
Округа гудела, как где на пожаре
И солнце укрылось за тёмные тучи
Сошлись, чтоб царя утешаться указу,
Мол всем он свободу приносит и сразу
Каждый по своему думал об этом:
Разве правдивый и будет просветом
В горе народа и в нашей неволи,
Неужто в канда`лах не будем мы боле?
Возможно и кто-то сказал здесь замного
И тут же сброд царски, забывши про бога,
Стрелять стал по людях, как бы по скотине,-
За проблеск свободы народ снова гибнет.



p\s. стихотворение является откликом на расстрел
царскими войсками и полицией митинга рабочих Минска
18 октября 1905 года по приказу губернатора Курлова.


Рецензии