Пробуждение

                Болгарский
                Родина

               
                П Р О Б У Ж Д А Н Е

                Книжникът пишеше,
                приведен и бледен
                под гнета на насилника:
                груби наредби,
                жестоки закони,
                правила за смирение...

                Книжникът пишеше
                и в редовете
                покълваха
                дръзки слова
                на неверие,
                срам
                и обида горчива.

                Как се роди този дух,
                тази жажда за нови дела
                на Времето
                в глухата робска мъгла?
                В редовете изкусни
                на буквите,
                надделяла страха,
                избуя
                гордата воля
                за свобода.

                Ана  Величкова    


Рецензии