***

ЗА ПРАВДУ ИЛЬ ЗА КРАСОТУ ?..

ЕСЕНИН был народами любим!
Его стихи, как ручеёк струились,
И песнями души в нас отразились,
Где каждая строка, как "яблонь дым"!
Но нелегко кому-то было с ним...
За правду иль за красоту? Не скрою,
Пред властью не прогнулся он спиною!

За кудри цвета ржи весь женский род
Ему в любви открыто признавался.
Как гибнет цвет, под снегом что остался,
Так и стихи ушли под неба свод...
Не всем по нраву был его восход.
За правду иль за красоту?.. Не скрою,
Пред властью не прогнулся он спиною!

Был с Маяковским вместе вознесён
Он на Олимп Поэзии советской
Вне недовольной праздности все светской,
Что берегли бесчестия закон,
Убив поэтов будущих времён...
За правду иль за красоту?.. Не скрою
Пред властью не прогнулся он спиною!

Уходит время правящим вослед,
Но неизменен свет любви народной:
Высокой, мудрой, чистой, благородной, -
Сквозь тысячной юдоли в мире бед
Есть явный символ их во тьме побед!
За правду иль за красоту? Не скрою,
Пред властью не прогнулся он спиною!

Ты о ЕСЕНИНЕ ведёшь речь, Сажидин,
И с МАЯКОВСКИМ дух твой безупречен,
Где каждый миг их в мире человечен,
Что в Золотой фонд Слова, как один,
Внесли свой вклад в Поэзию Вершин!
За правду иль за красоту? Не скрою
Пред властью не прогнулся он спиною!
Перевод Владимира Бездуганова.

Я ГУЬРЧЕГ, Я КЕРЧЕК

Есенин шаир тир, виридаз кIани,
Булахдай, яд хьтин къвезвай шиирар.
Гьар шиир, тир адан, лугьудай мани,
ЦIалцIамбур шииррин тиртIан эхирар,
Я гуьрчег, я керчек, хуш хьайибур туш!
Гьукумдин виликни, буш хьайибур туш!

Дишегьли, рушариз, кIандай ам пара,
Буй-бухах, гуьзелвал, бурма тир чIарар.
Лугьуда, цуьквер фад, къаю яз цIара.
Амукьун, шиирар кхьенвай чарар,
Я гуьрчег, я керчек, хуш хьайибур туш!
Гьукумдин виликни, буш хьайибур туш!

Есенин, адан дуст - Маяковский,
Советрин халкьариз-кIани шаирар;
Шумуд са кас авай, абурухъ муьскуь.
Кьведанни, сад хьтин, хьана эхирар.
Я гуьрчег, я керчек, хуш хьайибур туш!
Гьукумдин виликни, буш хьайибур туш!

Девирар, Эмирар дегиш хьайитIан,
Дегиш туш кIанивал кьве шаирдинни.
Мад вахтар, агъзурни са виш хьайитIан,
Амукьда къенивал кьве шаирдинни,
Я гуьрчег, я керчек, хуш хьайибур туш!
Гьукумдин виликни, буш хьайибур туш!

Сажидин, вун рахаз, Есенинакай,
Хкизва на рикIел Маяковский.
Гьар сада хазина туна чпикай,
Девирра: я цIийи, алатай иски,
Я , я керчек, хуш хьайибур туш!
Гьукумдин виликни, буш хьайибур туш!


Рецензии