К. И. Галчиньский - Бывало, как младой щенок...

Konstanty Ildefons Galczynski

Kiedys jak szczeniak mlody,
wietrzyk do ciebie sie lasil,
Dzisiaj minely dni chwaly,
kwitnacy klozecie ptasi.


Константы Ильдефонс Галчиньский (1905-1953)

Бывало, как младой щенок,
к тебе ласкался ветерок,
Сегодня славы той уж нет  —
Цветет здесь птичника клозет.

+
W  „Kwadrydze” dwa wiersze ukazaly sie pod wspolnym tytulem Wizje swietego Ildefonsa, czyli satyra na Wszechswiat.  — В «Квадриге» <1929, №10> два стихотворения <"Kiedys jak szczeniak mlody", "Na smierc motyla przejechanego przez ciezarowy samochod"> появились под общим названием «Видения святого Ильдефона», или «Сатира на Вселенную».


Рецензии