Река Янтра

                Болгарский
                Родина


                РЕКА  ЯНТРА

                Кой казва ни,
                че ти си все еднаква,
                неизменна
                и неусетно са преминали
                край тебе вековете?
                Отдавна са изтекли
                водите твои древни
                и друг е днес
                видът на бреговете ти.

                На струите ти
                плисъкът безсънен
                огладили са камък не един.
                Провираш се през прагове
                и сенчести завои,
                през кипнали
                и мътни плитчини.
                И името ти Янтра
                звучи днес променено.
                Но живи са легендите
                за Царевец,
                Трапезица -
                хълмове с руини               
                край тебе приютени.

                Ана  Величкова


Рецензии