Бабушка Тонка

                Болгарский
                Родина

               
                Б А Б А  Т О Н К А
               
                Към тежките вериги приковани,
                измъчени, покрити с люти рани,
                въстаници вървяха
                към своята Голгота -
                каторга доживотна.
                Народ, бащи и братя,
                близки и приятели,
                обсипваха с цветя
                оковите, нозете наранени.
                От мъка изнурени
                жени и майки падаха в несвяст,
                деца пищяха...
                Скръбни мигове!
                "Прощавайте, обични синове!"
               
                Една жена стоеше сред тълпата -
                не носеше цветя,
                не лееше сълзи.
                С очи следеше родния си син,
                най-челният в редицата изправен -
                от многото единствен й останал.
                Броените минути се топяха -
                жените плачеха,
                децата по-отчаяно пищяха.
                Стоеше тя с нетрепкащо лице,
                а набраздено -
                рана върху рана
                кървеше майчиното й сърце...

                Ана  Величкова

                Тонка Обретенова /1812-1893/
                Революционерка, майка на четирима
                загинали четници и въстаници


Рецензии