Галактический год

                Болгарский
                Космос


                ГАЛАКТИЧЕСКА  ГОДИНА

                Семейството на Слънцето
                поело труден жребий:
                да преброжда
                пустинната окрайност
                галактична
                по орбита -
                бездънна паст на време
                и самота тревожна,
                и безлична.

                Години милиони...
                Рой съзвезден
                изписва се
                на небосвода земен,
                а сетне по закона неотменен
                полита
                и сред блясъци изчезва.

                Години милиони...
                Метеори
                пронизват с искропади
                небесата.
                Една комета, друга, още-още...
                опасват с прах
                просторите среднощни.

                Години милиони...               
                Мраз и студ
                пронизват тъмнината
                и пластове от лед
                планетата обвиват.
                Нощ и ден
                в безмълвие се сливат,
                с нечута болка зъзне
                тишината.

                Години милиони...
                Пропаст черна
                разсича непознатата
                призвездност:
                дими Луната,
                люшка се Земята -
                разпуква се гръдта й
                разкалена
                и сякаш че звезда
                върху звездата
                връхлитат и разсейват се
                безследно.

                Години милиони...
                Взривяват се свърхнови,
                лъчисти струи брулят
                мрачината.
                Човекът търси
                с поглед неспокоен
                светът за бъдещето -
                обетован...

                Години милиони...
                Кръгът крайгалактичен
                се затваря
                и друг започва - нов
                и непроправен...

                Ана  Величкова   
               


Рецензии