Эмили Дикинсон. 1748. The reticent volcano keeps

Хранит незыблемо вулкан
Свой огненный секрет.
Откроет ли он тайный план
Нам, ненадёжным? Нет.

Природа не сболтнёт, о чём
Господь ей нашептал.
А люди? Как мы проживём,
Не открывая рта?

Так пусть Природа болтунам
Примером будет впредь.
Один секрет не выдать нам —
Бессмертие и Смерть.


The reticent volcano keeps
His never slumbering plan —
Confided are his projects pink
To no precarious man.

If nature will not tell the tale
Jehovah told to her
Can human nature not survive
Without a listener?

Admonished by her buckled lips
Let every babbler be
The only secret people keep
Is Immortality.


Рецензии