Комната Винсента

                Болгарский
                Великие люди


               
                СТАЯТА НА ВИНСЕНТ
               
                Сияе топло
                празничната стая -
                не е тук сякаш
                място за тъга.
                И в багрена
                преплитат се омая
                лъчите
                на небесната дъга.
                Легло,
                два стола,
                маса,
                дребни вещи...
                Разкош тук няма.
                Има светлина.
                И дух могъщ.
                Терзания горещи.
                Смел полет
                към безсмъртна
                висина.

                Ана  Величкова

                По картината на Винсент ван Гог
                "Стаята на Винсент", 1888 г.


Рецензии