Ночь страха

                Болгарский
                Земля и Люди


                НОЩ  НА  СТРАХА

                Тишина.
                Ношта потрепва -
                черна змия,
                сита от живо
                погълната плячка.
                Спят децата,
                унесени в сънища цветни.
                Спете деца!
                От безгрижието обгърнати,
                спете!

                Майки, защо
                в просъница стенете?
                Бащи, затворете очи!
                Остават още
                три хиляди и шестотин мига
                забрава.
                Спете майки, деца и бащи -
                нека насън да се сбъднат
                мечтите ви!

                Спете хора,
                виновни и невинни -
                нямате време за радост
                или разкаяние.
                Имате час - един час,
                докато екне взрива...

                Тишина.
                Спят всички.
                Нощта се гърчи -
                черна змия,
                затворена в тясна хралупа.
                Само Земята будува.
                Слънцето
                в сянка я потопява
                и тя трепери -
                увехнал лист
                преди отбрулване...

                Ана  Величкова


Рецензии