Разплата. Боян Ангелов

РАЗПЛАТА. БОЯН АНГЕЛОВ


Било е, за да бъдем.
И, вторачени
в оная непосилна аксиома,
събуваме
усмивките си лачени,
за да потънем
в бездиханна кома.

Сега е време
мъжките ни сънища
да украсим
със скръбни еполети
и да дарим на бликналите пътища
видения,
все още неотнети.
 
В спиралата към тези отчаяния
пулсира блясък
мълчалив и матов.
Облъхван от невидими ридания,
животът става
по-ленив от блато.
 
Олтари жертвени
щом сме за огъня
или безспирен пир
за безгръбначните,
къде е единението
с бога на
преобразените
посоки
злачни?
 
Къде е времето,
щом няма минало
за неосъществените
любови,
щом бъдещето
срещу нас е зинало,
а за отвъдното
не сме готови?!

Било е,
за да сме...
и над пределите
бистреят на доброто заревата,
ала до там ще стигнат
само смелите,
които не потърсиха
разплата...
---------------
«Расплата» Боян Ангелов

Что было, и что с нами будет.
Мы втиснуты
В непосильную аксиому
И снимаем улыбки
Неискренно,
Чтобы сгинуть,
Впадаючи в кому.

Время для нас настало,
Своих сыновей
Украсить
Скорбными эполетами,
Путевые видения скрасить –
Их полно меж поэтами.

В спирали одних неудач
Пульсирует блеск
Молчаливый и матовый.
Погружаясь в невидимый плач,
Жизнь уходит
С закатами.

Жертвенные алтари,
Едва мы сгорим
Или пиром становимся
Для беспозвоночных,
Когда мы становимся с Богом
Единым одним,
Станут тут же
Чем-то порочным.

Что это за время,
Едва лишь промчалась
Любовь
Невозможная,
Что грядущее
Нам показалось
Тенью
Безбожною?! 

Было время,
Время для нас…
Над границами проясняется
Зарево песен крылатых,
Но туда направляются
Смельчаки,
Кого не касается
Расплата…


Рецензии