Powodz

POWODZ
 
Przez kilka dni deszcze padaly. 
Zasoby wodne ponad poziom.
Zmiany klimatu wywolaly
W efekcie, fatalny wodny zywiol.      
    
Sfera rzeczna wzniesiona nad miare,
Nie ma juz cudeniek nowych,
I tylko fal wezbraniowych chmara
Niesie rozpacz w sytuacjach owych.
               
Uwaga! Nadchodzi! Komunikat.
Potezna powodz niesie zagrozenie.
Dla ludzi niefortunny rezultat,
Sytuacje trudne, nie do zniesienia. 

Powodz, to straszne zjawisko,
Tu kazdy z pomoca przybedzie.               
Z nadzieja, dla srodowiska,
Ze woda wkrotce odejdzie.

09-06-2021
                ***
AP (wersja oryginalna)


Рецензии