verbs

i'm surrounded by silent verbs
looking like somebody's heads
hungry verbs, naked verbs
main verbs, deaf verbs
nounless verbs. simply verbs.
verbs living in undergrounds
speak in undergrounds, are born in undergrounds
under several stories of general optimism

every morning they go to work
they mix the concrete and carry stones
but building city, they don't build the city
but monument to their being loners

and leaving, as one leaves into memory of strangers
steadily stepping from word to word
with all their three tenses
they once ascend to Calvary, those verbs

and heaven above them is like bird over cemetery
and as if standing before closed gates
heaven is knocking, driving nails into
past,
present
and future tense

nobody will come and nobody will take down
hammer's knocking will become a rhythm eternal
the hyperbole of Earth beneath them is lying
as over us floats the metaphors heaven!



Глаголы, Joseph Brodsky

Меня окружают молчаливые глаголы,
похожие на чужие головы
                глаголы,
голодные глаголы, голые глаголы,
главные глаголы, глухие глаголы.

Глаголы без существительных.  Глаголы — просто.
Глаголы,
                которые живут в подвалах,
говорят — в подвалах, рождаются — в подвалах
под несколькими этажами
всеобщего оптимизма.

Каждое утро они идут на работу,
раствор мешают и камни таскают,
но, возводя город, возводят не город,
а собственному одиночеству памятник воздвигают.

И уходя, как уходят в чужую память,
мерно ступая от слова к слову,
всеми своими тремя временами
глаголы однажды восходят на Голгофу.

И небо над ними
как птица над погостом,
и, словно стоя
                перед запертой дверью,
некто стучит, забивая гвозди
в прошедшее,
в настоящее,
в будущее время.

Никто не придет, и никто не снимет.
Стук молотка
вечным ритмом станет.

Земли гипербол лежит под ними,
как небо метафор плывет над нами!


Рецензии