Шар тьмы и света

                Болгарский
                Мир и Люди


                КЪЛБО ОТ МРАК И СВЕТЛИНА

                Земя, кълбо от мрак и светлина!
                Епохите през тебе ще минават,
                следите си дълбоко ще вдълбават
                и образът ти ще се промени.
                Какви черти ще го красят? - не зная.
                Безсилна е човешката фантазия
                на Времето мощта да окове.

                Когато то безстрастно отброи
                зърната на стотици векове
                и към дедите древни устреми
                сърцето и очите си Човекът -
                с какво тогава ще го запленим
                и дарове какви ще поднесем
                за неговите непознати дни?

                С какви мечти потомците ще бъдат?
                Каква ще бъде тяхната присъда
                след толкова от нас пролята кръв,
                съдби сломени, чувства изтерзани
                и за рушене ненаситна стръв?
                Дано велика мъдрост да остане
                и с благодарност те да я приемат.
                Да излекуват всички земни рани
                и тъмен път назад да не поемат.

                Ана  Величкова


Рецензии