Chwila wspomnien

CHWILA WSPOMNIEN
Ach jakze nieczekiwana
byla ta wyjatkowa chwila
pogodna bardziej niz zwykle
i pelna naturalnego dobra
ktoremu mozna bylo ufac
gdy bezwarunkowo i nagle
przeniknal ja zew pytania
naznaczajac trwale soba
szlak przezycia na zawsze
w niezgaszonym lekiem sercu
A ono czegos sie domyslilo
i czujnie nagielo do niepokoju
koniecznej reakcji odpowiedzi
a moze i calej przyszlej filozofii
gdyz odtad juz nie odstepowala
i trzeba bylo juz zawsze wiazac
koniec mysli z przeciwleglym koncem
i mala prawde uczyc milosci wiekszej
aby ta z kolei ja dojrzala z czasem
swym wezlem i przechodzeniem dalej
A wszystko przez to jedno pytanie:
Co zrobisz dosc mala dziewczynko
ze swoja racja i szczera prawda
tu na tym pelnym zagadek swiecie
z bladym niedostepnym niebem
i zyciem ktore nie wie bo i skad
ze jest czyms jeszcze-niezglebionym?
26.02.2021
***
HPD


Рецензии