Над Сахолином пылу пелена

Над Сахалінам пылу пелена :
Дыскуе глебу трактар цягавіты,
Скародзіць землю з ранку да цямна.
Ды не дарма: калгас пасадзіць жыта.

Пахмуры цень кладзецца па зямлі,
На небасхіле сонца фоташопіць.
Аблокі ў небе, быццам караблі,
Бадзяжнікамі ходзяць па Еўропе.

І не намарна: гэтай вышыні
На дзесяць пакаленняў хопіць.
У час вайны аб гэтай дабрыні
Дзядуля, пэўна, марыў у акопе.

Аб мірнай працы за сваім сялом,
Аб шчаснай долі сейбіта-араты.
Ды аб бяседзе гучнай за сталом
Калі жывым ён вернецца да хаты.

Не давялося. Тут з'явіўся танк
І што ён перад ім з сваёй вінтоўкай?
Перамільгнулі тысячы атак,
Дзе не шынель на ім, адна ватоўка,

Не пыл за ім, а белая сцяна,
Драпежная, раз'ятраная сцюжа.
Пасцелю снегам выслала яна.
Адолела, хаця быў дужым.

Аскалам дзікім  лютая  зіма
Ашчэрыцца яго няшчаснай долі...
... Над Сахалінам пылу пелена.
Вясна. Працуе трактар ў мірным полі.


Рецензии