Podroze, podroze

PODROZE, PODROZE
Chwile podarowane czlowiekowi
z innych stron wyobrazni
czasem wrecz z innego czasu
a czasem nawet z przyszlosci
Momenty pelne skladanych zyczen
na bardzo starych rynkach
przy zlotych obreczach
anielskich usmiechach figur
i pelnych monet fontannach
Sa czasem jedyne dla refleksji
porazajace prawda jak napis
-"religie dziela ludzi"-
w zurychu miescie reformacji
lub lekcje nieustraszonej odwagi
i slodyczy antycznych afirmacji
Nie mozna tez nigdy zapomniec
dziwnego drzenia na grobie Galii
lub stopy juz wysunietej do wyjscia
kamiennej bretonskiej Kalwarii
rzezbionej w atlantydzkiej lacznosci
moze nia uzbrojonej pewna mysla intuicji
o ciaglosci zycia wysuwajacego sie dalej
w pokonaniu chetnej swojej roli smierci
23.04.2021
***
HPD


Рецензии