Czego zyczyc miastu Lwow

CZEGO ZYCZYC MIASTU LWOW
Czego zyczyc
ludzkiemu, pieknemu
arcypieknemu miastu
wielu narodow
z jednej
egzystencjalnej
matki zycia...
Moze..zeby stworzylo
cos calkiem nowego
wyjatkowego w duchu
nieuprzedzonym
zmiana niezagaslym
madrym jednako
swieckim i religijnym
nie z tego swiata
tym swiatem
torujac droge
innym -swiadomym
losu formowaniem
Niech zyje Lwow!
wszelka swietnoscia
powstanie niezawodnie
co z nieznanego orzeka
ponad rzeczy sztandarem
i wszystkie
swoje sprawy
uwybitnia rozrzadem
nie ziemskim
a swiatlem
realnej mysli
w zbiorczym
-calozbudowaniem
17.06.1996
***
HPD


Рецензии