12. 04. 2021

             ***
а нiчого сказати
й вже нiкому
люди що зрозуміти
могли вже не iснують
                вони примари тут
свiт рiвнобiжний
                то всесвіт їхнiх здійснених життiв
а тут нiкому
 
цивiлiзацiя крито-мiкенська
Рось Посполита
Республiка Вега


             ***
напiвпорожнiй спектр вiдсутнiх кольорiв
нездійснених світів луна тутешня
захована в блакить свою i жовту
замiну золоту
багатство неймовірне
а тут луна лиш де мисливець кожен
бажати знає де сидить фазан
              сім кольорiв
              сім нот
              сiм дiб у тижні
і третє око що давно не бачить
й середнє вухо

***
хто розказав як витесати плити
з цупкого каменю для твердої підлоги
великого приміщення
 
так храми
не на піску й не на голій землі постали
і що за сила рухала каменярами
й що в нагороду мали крім самого
вiд працi задоволення
крiм пихи крiм гонору шляхетного:
                хто рухав
ковадло тяжке й формував засади
i ось вже храм його стовпи колони
та банi мов злітає просто в небо
величний невагомий i прекрасний
легкий мов в вирію
ба хтось тесав камiння
важке й цупке для рiвної пiдлоги твердої
й головне
хто розказав
як

***
нарештi зрозумів Сковороду
ловив мене світ не впіймав
все добре

а далi можна розвивати тезу
який вiн світ
тiкати чи плекати
його принади щирі та багатi 
i не спіймав
 
все добре не спіймав
одна бiда
як знати як там в свiтi
ним впіймані
життям ласують дiти



***
iграшка не танцює
шарму танок не має
трошки вона кружляє
трошки тупцює але
рух механiчний надто
простий не має чим
втримать зір
хто дививсь той знає
 
але були часи
ручної роботи
комплекси механічні ніби що
комбінацій кілька
але танцює лялька а ця не вміє
 
iграшка не танцює
просто 3d кружляє
просто 3d притупцює
просто 3d відверте без хитрощiв механiчних
просто але без але
iграшка не танцює
 
іграшка має бути
щось з залізяк й тканини
скла  i фарфору
пакля i шкiра справжня
пантофлi що механічно
тупають справжнiй швець зшив
то не 3d
танцює


Рецензии