A to tak

A TO TAK
Mozna bylo juz myslec
ze wszystko idzie lepiej
kiedy wkradlo sie cos
gdyz nie czuwa sie wcale
a przciez nic nie stoi w miejscu
i przepascie domagaja sie
nowych grobli i uwagi
Niewidocznie kreowane wymogi
maja twarz smierci czy zycia
ogarniaja na rowni sercem umysl
Bo przeciez na swiecie
nic nie moglo byc wieksze
w swoim przynaleznym czasie
gdy bylo bezradne tym
co mialo dopiero nastapic
Co innego my- szczesliwcy
ktorzy juz moglismy calkowicie
doswiadczyc dobroci czasu
chwycic wszystkie promienie
ludzkiego geniuszu zbudowania
A dzisiaj juz trzeba wspolczuc
nawet neandertalczykom i faraonom
gdyz nie ma moze alternatywy
i tak wejda jak weszli
potajemnie kruszac pewnosc
w determinacji niszczac kod
przesunieciami samowyjasnien
niwelujac naporem tozsamosc
klejac slowa i ludzkie losy
cofajac w odwrotne zdarzenia
nawet historie i czyny ducha
Obecna scena cywilizacji bowiem
domaga sie zywego dopelnienia
i wszystkim swiadomej rezyserii
wpierw wiec wiedenskiej odsieczy
zatrzymania w kregu rozrzadu
a potem wspolnotowej odprawy
z nieograniczonego programu
7.04.2021
***
HPD



 


Рецензии