Wymiana

WYMIANA
Nie mysl ze wokol
cos jest niezauwazone
ze pojemna terazniejszosc
nie odczuwa piersia czasu
a zwlaszcza pozornie niczym
niezainteresowana natura
Nasaczona trudem, godnoscia
i historia cierpiacych ludzi
niesie spolem ich ciezary
Ale przeciazona nieswiatlym
odbija to co nadmierne
nieprzepracowane zgodnym
poslannictwem swiata
Natura bowiem jest prosta
mistrzowska i zagadkowa
zaprzyjazniona ze swiatlem
celem progresywnej pracy
Wymieniaja sie dazeniem
potajemna lemniskata kregu
aby ratowac przed nieuwaga
nieswiadomosci tego co obecnie
a to skomplikowanych dziejowo
procesow rzeczywistego stanu
odwzorowania w umyslowy sposob
zwrotnej historii najezdzcow
3.04.2021
***
HPD


Рецензии