Весна

ХЬАДУКАР

Фу метлеб ади вуйк1ан хьадукар?
Пуз шулин шлихьан?
Кьюрдухъна гъюру вахт вуйиб аьгъяхьуз.
Вариб ц1ийи к1ул’ан ккебгъуб ву к1урира мак1ан узукна.

Хьадукар гьевес, аьшкь, мюгьюббат ва шад гевюл ву пуз ккаш,
ярхласи дийигъ узхьан.
Хьадукракан саризра аьгъдруб
вузуз ккундайиб дап1ну аьгъю.

Фикир ап1ураза му аьламатниин…
Гьаз вуйк1ан инсандиз тувнайидар йисаъ мицдар юкьуб вахт?
Дарш вуйк1ан дурар вари саб,
инсанди пай дап1найидар гьадму кьадарназ?

Гьаз шулдайихъа йискан ап1уз ургуб-миржиб пай?
Фицира дурарикан сабдиз пидийи хьадукар!
Йис юкьуб пайназ пай дарап1ишра
хьадукар пидайинхъа вари йисаз сат1лан?

Сир айиб мушваъ шулайчвуз аьгъю?
Удубч1вуб чрушин, мяъли жакьвлин вуйинхъа мидин метлеб?
Аьгъю йибхьай, хьадукар чешнеди дебккнайиб ву инсандиз,
инсандихьан учв Ц1ИЙИ алаъруси ккудубшубдиккан!


ВЕСНА

По какой же причине дана нам весна?
Есть кто, может ответит?
Знаю, что она, последующая, за зимою.
Всю заново обновляемую является – не говори мне.

Весна – это настрой, желанье, любовь, если хочешь сказать
встань от меня вдалеке!
Моё желание: про весну хочу знать,
то что не знает никто!

Думаю об этом чуде…
Почему же дано человеку в году четыре таких времён?
Или, может, они все одно,
человеком поделённые на части столько же?

А почему ж нельзя год разделить на семь-восемь частей?
Всё ровно одной из частей дали б имя весна!
Если б и не разделили год на четыре части
Всё ровно б назвали год целиком весною.

Чувствуете, что здесь таится тайна?
Восход зелени, пение птиц – разве это её предназначение?
Знайте, что весна поставлена как пример человекам,
человек чтоб смог обновить себя от обветшалого!


Рецензии