Zdarza sie

ZDARZA SIE
Zdarza sie na przyklad
ze w tym czasie mysle
calkiem o dawnych ludziach
i o ich pieknych jaskiniach
usianych malarskimi znakami
swiadectwami swiadomego triumfu
zwyciestwa wobec bykow i jeleni
rodem prosto z wiecznosci
wspolnej sprawy przetrwania
i strazy optymalnych granic
Gdyz wszystko prowadzilo
wtedy ofiara dla przyszlosci
spraw swiata i czlowieka
ktory przenikalnoscia bezposrednio
inaczej progresywnie nie poznawal
A gdy juz zdobyl wnetrzem inne ujecie
na dlugo pozostawal w czucia mocy
oddania, wizji, umiejetnosci i wiedzy
nawet w zagrazajacej rownoleglej obecnosci
wytworow sil inercji i zniszczenia
Ale przeciez nawet one podstepne
nie liczyly sie ze slowianskim zewem
naglym otwarciem zobowiazujacej wiezi
ktora uobecniona wszystko zebrala w pionie
Czy aby koniecznie juz nie trzeba pomyslec
ze takie z gruntu nieuswiadomione poruszenie
nie tylko moze zdominowac bieg cywilizacji
odciac pierwotnych ludzi jak skazanych
na pozbawienie rosnacego doswiadczenia kultur
i zbudowanego rozumieniem dalszego ich ciagu
lecz takze moze wywolac ich wtorna reakcje
kary jako cofajacych sie w spelnialnym czasie
czego nie sposob albo trudno sie domyslic
z zachowan lacznych kompulsywnej oznajmialnosci?
22.03.2021
***
HPD


Рецензии