Нерожденная девушка

                Болгарский
                Родина



                Н Е Р О Д Е Н А   М О М А               

                Ябълко-ябълко, златна, червена -
                таен чертог на мома неродена.
                Има ли някъде мъдър юнак,
                кой ще премине магьосния праг?

                Има и Майстор нарича се той -
                тъгува за нея, не знае покой.
                Най-сетне разрязва узрелия плод,
                но няма я вътре момата без род.

                "Измислена тя е..." - прошепва мъжът,
                палитрата грабва и тръгва на път.
                Рисува девойка с ръкойка и сърп,
                привела над житните стръкове гръб.

                Девойката с ябълка златна в ръце -
                мома неродена със земно сърце.

                Ана  Величкова

               
                На Владимир Димитров- Майстора /1882-1960/-
                велик български художник               


Рецензии