Смерть богомила

                Болгарский
                Родина


                СМЪРТТА НА БОГОМИЛА
                На Василий Врач

                Беснееха тълпите от дива мъст обзети
                и пламъци зловещо се виеха в нощта.
                Като фурия гневна свистяха ветровете -
                Човекът онемява, разтворен в пепелта...

                Не се покая Врач. И с поглед към небето
                не пожела покой за своята душа -
                като прокобник мъдър се взираше далеко.
                Дали не е той прав? Дали аз пак греша? -
                за пръв път Василевса замислен и невесел
                в покоите си златни самотен се прибра.
                Жаравата угасна. Над тлеещата пепел
                безмълвно се надвеси смрачената зора.

                Ана  Величкова               


Рецензии