Червона калина... - на укр. языке

"Ой червона калина*
Похилилася в лузі,
А із нею Вкраїна
Зажурилася дуже".
Як же їм не журитись,
Сумом як не цвістИ,
Коли ціни, тарифи
Стали дико рости...

Спливла пісня в давнИну -
В час царизму невтішний...,
Коли гнули Вкраїну
Капітал і поміщик.
Нині знов нашу неньку
Гнуть -  н о в І  б а г а ч і,
Наче липку, рідненьку
Деруть вдень і вночі.

Обдирають завзято,
Хоч ще з Жовтня - пора:
"Вже не смій драть із хати,
Де йде дим з димаря**...".
Та шукають пролазки
І знаходять багато.
Мовляв,  т р у б а м и  газ йде -
Вже й за це беруть плату(!).

Хоч "на поштах  с т о л і т т я!
Б е з  о п л а т  п л а т и  - в путь!,
Тепер... давлять - платити(!),
І цІ "ціни"... ростуть...".
"Доять, гнуть-оббирають
Безпардонно-невпинно"...
І калина сумная
І сумна Україна...

       ПРИМЕЧАНИЯ: *Пиша сей "шедевр", авторы, без сомнения,
       опирались на песню "Ой у лузі червона калина похилилася,//
       Чогось наша славна Україна зажурилася...", сочиненную до
       Октябрьской революции. Но, мягко говоря, заблудшие люди, 
       ободрённые "перестройкой сверху", пытались, особенно в
       90-х гг. прошлого ст., повернуть песню против "бывшего"
       советского народа... Ходили толпой, распевая нестройными
       голосами, то и дело прерывая себя криками "ганьба", что,
       конечно же, воспринималось народом как самохарактеристика
       заблудших. Очень скоро прорисовалось "величие" новшеств,
       и вышеупомянутые "актеры", выражаясь народной фразеологией,
       "присіли хвости", но выискивать стали и проявлять новые
       номера для самохарактеристики...
                **Авторы, упомянули "дим з димаря...", чтоб
       звучнее подчеркнуть антинародность поборов... Оказалось,
       что ныне в СМИ тема курных хат показана, так сказать, со
       стороны традиционности, мол, исстари... А о нечеловечности
       обдираловки - зввуалирование-умалчивание... Вышло даже,
       что почитать подобное легче в материалах про Англию...
       И все же, если покопаться - нашлось вот такое вкрапление:
       "Податки накладали навіть за димоходи на хатах. Щоб не
       платити  ц ь о г о  п о д а т к у,  селяни робили хати без
       димарів, так звані курні хати".





               


Рецензии