Щедрiсть i Cкупiсть

(ідею байки надала Шевчук Раїса)

Живуть давно, але не вкупі
Привітна Щедрість й хитра Скупість,
Розносять світом споконвіку
Одна жадобу, інша – ліки.

Щоб жертвою когось не стати,
Умійте їх розпізнавати:
Якщо хтось робить добрі справи,
То, знайте, Щедрість є насправді.

Хтось донесе бабусі сумку,
Позбавить добрим словом смутку,
Провідає під час хвороби…
Вгадайте: хто усе це робить?

Звичайно, Щедрість – її ноги
Там, де потрібна допомога.
І від душі – не задля слави –
Вчиняє Щедрість добрі справи.

І Скупість поряд теж кочує:
Як «дай» – глуха, як «на» – почує.
Душа скупого менше грОша,
Чекає Скупість кара Божа.

Народ, що в світі наймудріший,
Знайшов слова про Щедрість інші:
«Дорожче навіть срібла й злата
Душа, що щедрістю багата».
                02.03.2021 р.


Рецензии