Dvorak. Stabat Mater

Hands are folded in a prayer,
Every sound pulls them up
And the calm is everywhere,
No suffering, anguish, cry.

"Give me also so much fire,"
Want to know the love of Christ,
Female voice is exorcising,
calms me down all at once.

Waves of sound are embracing
And the host of heavenly choir
Suffer with the Mother of God,
But their mood is so bright!

Blissful is your music, Dvorak,
Pleasure is without an end,
People recognized: it's perfect
And Enlightening every face -

Even though your son was poisoned
Had a very tragic end,
Final bars as sparkles glow -
So solemn sounds Amen!

***
Руки сложены в молитву,
Ввысь их тянет каждый звук,
И спокойствие разлито,
Нет страданий, плача, мук.

"Дай и мне огня так много",
Чтобы знать любовь Христа,
Так в молитве женский голос
Успокаивал меня.

Волны звуков обнимают,
Сонмы райских голосов
С Богоматерью страдают,
Но как светел их настрой!

Дворжак, музыка - блаженство,
Наслажденье без конца,
Все признали совершенство,
Просветление лица -

И хоть сын твой отравился
И трагически погиб,
Но Аминь в конце искрится,
Так торжественно звучит!

Сохранен размер - 4 стопный хорей.


Рецензии