Збигнев Морштын Подружка

Люблю такую девку для забавы,
Что вслед не смотрит и в дела не лезет.
Добьется своего в минуту славы,
Утихнет, все поймет и сразу слезет.
Пускай во мне не ищет добродетель
И в уговорах будет не упряма,
Пусть сразу понимает шутку прямо,
Потрогать дастся, взгляды не заметив.
Ведь если девка будет боязлива,
Честна, робка, тщеславна и ревнива,
Боюсь  своим я сердцем вам поклясться,
Женой она мне может оказаться!

Taka dziewczyne lubie do zabawy,
Co mie nie strzeze, nie wglada w me sprawy,
Wnet sie powadzi, wnet pojedna zasie
Czuj;c, ze przeci; wiemy cosi na sie.
Niech mi sie nazbyt cnotliw; nie czyni,
Niech nie na dluga namowa uczyni,
Niech bedzie gladk;, zartem sie nie brzydzi,
Dac sie oblapic przy ludziach nie wstydzi;
Bo jesli bedzie czysta, bojazliwa,
Dbala na slaw;, zazdrosna, cnotliwa,
Do tej sie serce moje nie przysiedzie
(Brzydko i wspomnie;) — juz to zona bedzie.


Рецензии