17. Vasily Zhukovsky - Song

Vasily Zhukovsky: Song

When I was loved by you — delighted, rapturous,
I lived like in a dream of charm and gaiety.
But I’m forgotten — where’s the ghost of happiness?
Oh maid, the love of yours roused happiness in me!

When I was loved by you — inspired, I sang my song,
And my soul lived to hear your praises constantly.
But I’m forgotten — and my transient gift is gone:
Oh maid, the love of yours roused genius in me!

When I was loved by you — my hand carried a lot
Of goodness gifts to those reduced to beggary.
But I’m forgotten — and my heart compassions not!
Oh maid, the love of yours roused charity in me!

8, 14–16, 27–29.12.99, 27.05, 3–4.06.04

Оригинал:
Василий Жуковский «Песня» (1806)

Когда я был любим — в восторгах, в наслажденье,
Как сон пленительный, вся жизнь моя текла.
Но я тобой забыт, — где счастья привиденье?
Ах, счастием моим любовь твоя была!

Когда я был любим — тобою вдохновенный,
Я пел, моя душа хвалой твоей жила.
Но я тобой забыт — погиб мой дар мгновенный:
Ах, гением моим любовь твоя была!

Когда я был любим — дары благодеянья
В обитель нищеты рука моя несла.
Но я тобой забыт — нет в сердце состраданья!
Ах, благостью моей любовь твоя была!


Рецензии