Братските могили - владимир висоцки

БРАТСКИТЕ МОГИЛИ
Превод: Радко Стоянов

Могилите братски белеят без кръст,
вдовици на тях не ридаят.
Букети поставят им околовръст
и вечния огън разгарят.

Земята ни някога беше на крак,
а днес са гранитните плочи.
Тук няма един с персоналния знак –
съдбата си всеки да сочи.

Тук вечния огън ще видиш на танк,
и в руските къщи горящи,
в Смоленск и далечен, безумен Райхстаг,
в сърцата войнишки пламтящи.

На братски могили не чува се плач,
тук спират се хора корави.
На братски могили мълчи се до здрач,
по-силни това ще ни прави!


Рецензии