Гъуниб

            ГЪУНИБ

МугIрузул тIогьибе августалъул бакъ
ЦIияб къо баркизе бахунеб буго.
Къадру тIадегIанаб Гъуниб росдатIа,
ТIавап гьабун, цIумал роржунел руго.

Дун ялагьун йиго, хIакъикъаталъул
ХIикматаб асаралъ квердеги йосун;
Ратизе бегьула гьанир зобазда
Дол муридзабазул рухIал сверулел.

Гъоба гъварилъуда кьурул рагIалда,
ГIагараб ракьалъул борхалъиялда,
Жибго кечI кинигин, роржине къачIан,
Къункъраби рихьула маххул гьарурал.

Амма ккола гьезий гьаб гIагараб ракь
Рехун тезе дагьаб захIмат бугилан.
Гьел ургъулел руго борхалъиялде
Рахинелде цебе цодагьаб мехалъ.

БачIунеб батизе бегьула цебе
Гьезда доб гIассияб рагъги гъугъайги;
Гъунисан балагьун, хIисаб гьабуни,
БатIияб цо тIокIлъи лъалхъула рекIелъ.

Гьаниб тIабигIатго буго батIияб,
ТIадегIанас хасаб берцинлъи кьураб.
Кин балагьаниги, сверухълъиялъул
Берал реэдулеб бихьула гугьар.

Жакъасеб къоялъул лъугьа-бахъиналъ
ХъахIабгун чIегIераб гIемераб буго.
Гъуниб росдада тIад хьухь гьечIел зобал
РацIцIадго, роцIадго хутIаги даим.

Руссинаруна М.ПатахIовас
(Перевл на аварский М. Патахов)

Гуниб

Над горами сияющим нимбом
августовское солнце встаёт,
и опять над священным Гунибом
продолжают орлы свой полёт.

Я любуюсь замедленным ритмом,
от восторга почти не дыша…
Может быть, это души мюридов
над скалистою бездной кружат?..

А внизу, над обрывом отвесным
с постамента родимой земли
рвутся в небо, как будто из песни,
металлические журавли.

Но застыл этот клин невесомо,
над гунибскою кручей скользя,
будто бы оторваться от дома
журавлиный не может косяк.

Он давно воссиял ярче нимба
над погибшими в страшной войне,
но на самой вершине Гуниба
ярче это сиянье вдвойне.

И когда по крутым серпантинам
на равнину спускаюсь легко,
живописная эта картина
отовсюду видна далеко.

В жизни нынешней многое мнимо,
стала чёрною белая нить,
только чистое небо Гуниба
продолжает незыблемым быть.
Гуниб

Над горами сияющим нимбом
августовское солнце встаёт,
и опять над священным Гунибом
продолжают орлы свой полёт.

Я любуюсь замедленным ритмом,
от восторга почти не дыша…
Может быть, это души мюридов
над скалистою бездной кружат?..

А внизу, над обрывом отвесным
с постамента родимой земли
рвутся в небо, как будто из песни,
металлические журавли.

Но застыл этот клин невесомо,
над гунибскою кручей скользя,
будто бы оторваться от дома
журавлиный не может косяк.

Он давно воссиял ярче нимба
над погибшими в страшной войне,
но на самой вершине Гуниба
ярче это сиянье вдвойне.

И когда по крутым серпантинам
на равнину спускаюсь легко,
живописная эта картина
отовсюду видна далеко.

В жизни нынешней многое мнимо,
стала чёрною белая нить,
только чистое небо Гуниба
продолжает незыблемым быть.

http://stihi.ru/2015/11/28/367


Рецензии