Хiамзатил расулил цiар лъураб гама

Марина АхIмадова

ХIАМЗАТИЛ РАСУЛИЛ ЦIАР ЛЪУРАБ ГАМА

Ццидахун гьелчолел, квачIид рахунел
Карачелабазул сан гьабичIого,
Ралъдал рагIаллъуде хIалакун буго
ХIамзатил Расулил цIар лъураб гама.

Гьалъие маякалъ канлъи битIула,
КверхьвагIун гIадамаз салам гьабула;
Нахъеги цIидасан сапар бухьине,
Свак чучизе гIадин рагIалде щола.

Баку, Ираналде – киса кибего
Каспи ралъдатIа гьалъ свери бахъула.
БукIаниги, гьанже океан къотIун,
Эркенго хьвадизе гьалъул рес гьечIо.

Заманалда рекъон гIумру хисана,
ГIемер бакIал нилъей чияраллъана.
Лъала, гьаб гамида цIар лъурав шагIир
Дуниялалъулго гьудул вукIана.

Бахъина нахъеги гама сапаралъ,
Сверила цIидасан ругьунаб ралъад.
РегIила гьаб нухда, къо-лъикIги гьабун,
Гьадинго нахъеги нахъбуссинелъун.

Ина гьаб гьадалго гIатIилъабазде,
ГIагараб ракьалъул вакил кинигин.
КигIан цIакъ релълъарал ругел гьал гуми
РекIей рахIат гьечIел шагIирзабазда.

Руссинаруна М.ПатахIовас
(Перевл на аварский М. Патахов)

Сухогруз «Расул Гамзатов»

Из дальних странствий по волнам горбатым,
уставший от болтанок и морян,
степенно входит в порт «Расул Гамзатов»,
железные бросая якоря.

Ему маяк приветливо мигает
и кто-то машет с берега рукой,
а он о новых странствиях мечтает,
презрев неприкасаемый покой.

От знойного Баку и до Ирана
он Каспий беспрестанно бороздит,
но грезит о далёких океанах,
где неисповедимы все пути.

Ему уже не вырваться из круга,
не выпустить на волю дерзкий пыл…
А раньше целый мир ему был другом,
когда ещё он человеком был.

Но стоит лишь закончиться погрузке,
как он в другое плаванье уйдёт…
И чей-то взгляд его проводит грустно,
когда знакомый он покинет порт.

И бесконечно странствуя по свету,
он будет бредить берегом родным…
Как корабли похожи на поэтов –
ни там, ни здесь покоя нету им.

http://stihi.ru/2015/05/01/1652


Рецензии