4. Mikhail Lermontov - Star

Mikhail Lermontov: Star

Shine in the sky, my distant star, shine bright,
For me to always meet you in the night;
Your faint ray fights the dark that covers all,
It carries daydreams to my morbid soul,
Which rises to you to a giddy height,
And in my chest it feels so free and light…
A glance so full of fire I once could see
(And it has been so long hidden from me),
But I’m still flying to it as to you;
Though I must not see it, yet I want to…

May ‘95, 31.08.99, 12, 14.04.04

Оригинал:
Михаил Лермонтов «Звезда» (1830)

Светись, светись, далекая звезда,
Чтоб я в ночи встречал тебя всегда;
Твой слабый луч, сражаясь с темнотой,
Несет мечты душе моей больной;
Она к тебе летает высоко;
И груди сей свободно и легко...
Я видел взгляд, исполненный огня
(Уж он давно закрылся для меня),
Но, как к тебе, к нему еще лечу;
И хоть нельзя — смотреть его хочу…


Рецензии