To na szczescie sie nie zmienia

TO NA SZCZESCIE
SIE NIE ZMIENIA
Nie zmienilo sie to nigdy
od czasu dziecinstwa gdy nagle
w okolicach ulicy Walowej
ogarniala mnie zazwyczaj
fala serdecznej radosci
na widok prostego czlowieka
przywyklego do niezwyklosci
tarnowskiego szklarza
o badoniebieskich oczach
ktory niosl swe lsniace lustra
w ktorych odbijal sie
ufnie swiat innych ludzi
i wszystkich na rowni
swiatlych rzeczy
Dziecinny skarb
drogocennej pewnosci
nie opuscil mnie i dzis
i czasem znienacka
daje znac wszedzie tam
gdzie zwykle zycie
przenika sie na wylot
swa czysta pasja geniuszu
nie zdradzajac ani skrawka
z za nim szczelnie kryjacego
swa madrosc przychylnego nieba
Dosc przypomniec chocby sobie
ogrodek parkowy Gdanska Oliwy
miejsce prawdziwego wytchnienia
gdzie nawet jarzynowej zupie
nie udawalo sie tego dowiesc
ze nie jest darem z wysoka
a co powiedziec dopiero
jesli dane mi bywa zaglebiac sie
w pelna wlasnego swiatla lekture
mistrzowskiej prozy I.Singera
4.01.2021
***
HPD


Рецензии