Каен белэн имэннэн урнэк ал...

  Кышны мин, могаен салкын булганы очендер,  кеше тормышында булып тора торган проблемаларга ошатам. Проблемаларсыз тормый кеше, лэкин аларны ж,ин,эргэ,  чишэргэ кирэк, чонки авырлыклар,  гел генэ диярлек, син,а уз тормышын,да узгэрешлэр керту кирэклеген дэ  эйтэлэр. Э узгэреш кертер очен купмедер вакыт талэп ителэ. 
  Кешегэ тулы тормыш белэн яшэргэ ыгы-зыгы, икейозлелек, мэкерлелелек, матди байлык артыннан куу бик тэ комачаулый. Авырлыкларны ж,ин,еп чыгар очен  имэн кебек кочле, нык хэм каен кебек сыгылмалы (гибкий), дэртле, доньяга гашыйк  булу  кирэктер дип уйлыйм.
  Поэзиядэ имэн белэн каенны бер-берсен тулыландырып, бер-берсенэ терэк булып яшэгэн ир-ат хэм хатын-кызга да тин,лилэр...
  Бу А. Фетнын, шигыренен, тэрж,емэсе. Лэкин Феттан аеры буларак, мин эндэшмэскэ чакырмыйм, э кочле , дэртле булырга чакырам... Минемчэ, рус эдэбияте тарихында бу А.Фет шигыренен, бердэн-бер тэрж,емэсе. 

Каен белэн син имэннэн ойрэн...
Кыш айлары, салкын, рэхимсез!
Кэусэлэре катып  чатный ж,илдэн,
Яшьлэр каткан,  зарлары сузсез...

Кочле ж,иллэр, аяусыз хэм шыксыз, 
Кыш эмерен ути... уйлар уз.
Йорэклэргэ утэ салкын, котсыз ,
Каен-имэн тузэ, син дэ туз.

Язга ышан! Язгы назлы ж,иллэр
Ж,ылы катыш яшэу китерер!
Ачык, матур коннэр белэн бергэ
Шатлык килер, ян,арыш килер!

3 январь, 2021 ел


Рецензии