Из Эмили Дикинсон. Pain has an Element of Blank

Pain – has an Element of Blank –
It cannot recollect
When it begun – or if there were
A time when it was not –

It has no Future – but itself –
Its Infinite contain
Its Past – enlightened to perceive
New Periods – of Pain.

               
                Emily Dickinson


********
У боли память так мала-
Она не может вспомнить
Когда и где, зачем была
И было ль что-то кроме?

И будущего лишена-
Её же содержанье
и прошлое просвещено-
как принимать страданья.

                Перевёл Гросс Э., ноябрь-декабрь 2020


Рецензии