Хмiльний за ць - 2

(байка)
На іменини Кролик запросив
Гостей чимало і, звичайно, Зайця.
Усівся Заєць й поглядом косим
Оглянув стіл: «Багато буде праці!»

І, дійсно, наче Віл він «працював»:
Горілки в горло вилив майже море!
Під вечір, як прокинулась Сова,
Так окосів – до окуліста впору!

Промовив ледь: «Я д-дома с-спати з-звик…»
Він встав, знов сів…  – Що це за дивна втома?
Знов заплітались ноги та язик,
Та якось встав й поплентався додому.

І раптом дощ – як кара, як мара;!
Коди ж йому сховатися від зливи?
Зирк: дірка… Ой, це ж  Лисяча нора!..
Та від горілки Заєць став сміливим.

Не знав, що рижа бестія оця
Поїхала ще вчора у столицю:
Там був концерт сестер Лисиціан* – 
Їх мріяла послухати Лисиця.

Проснувся Заєць рано на зорі – 
Боліло тіло все, мов від тортури:
– Чому я опинився в цій норі?
Невже з Лисицею крутив амури?

Пора додому – сонце надворі,
Та і бурчить у Зайця вже у шлунку.
Він розповів усім, кого зустрів,
Про їх з Лисицею близькі стосунки.

Від пристрасті вже Заєць весь горить,
І серце в грудях, мов скажене, скаче!
Надвечір пострибав він до нори,
І Зайця більше вже ніхто не бачив…

Мораль у байки – майже як закон,
Бо правда це, а не загроза:
Пий в міру, не патякай язиком
Й не лізь туди, куди тебе не просять!
                12.11.2020 р.
*Лисиціан Каріна та Рузанна – відомі камерні співачки


Рецензии