Чумний корабель

Ясний сонячний промінь засліплює очі,
Я йду по дорозі, ніби поїзд скрипить.
Мені думи, як кулі, загибель пророчать,
Наче кігтями впились у душу коти.

Я йду по дорозі, наче променем з неба,
і навколо - війна, и у грудях - бої.
Я пливу по могилам, як чорний лебідь,
Тiльки чогось у серцi менi болить.

Бо мабудь - Я живий, Я живу, як годинник,
Нiби мiна морська, спусковий механізм.
Як Чума, Я лечу по чиїсь Батькiвщинi,
По обличчям їду, як нервовий тризм.

Менi холодно, може, а може i жарко,
Я так хочу згадати, навiщо Я тут?
По обличчю тече кип'ятком з кофеварки,
Я стою, наче Цезаря вбивший Брут.

Ясний день догорить, нiби променем - бреше,
Я стою на краю червонiлой Землi,
Як Yersinia pestis на стиглiй черешнi,
Як на том горизонтi чумнi кораблi.


Рецензии
Великолепный стих на украинском, но при том не менее характерный, не менее узнаваемый - в образах и ритме - Твой дар слова, Твой безусловный талант.
И есть в нем что-то пугающее, жуткое, неотвратимая поступь истории, так, словно Всадники Апокалипсиса сошли на землю, это они и есть - корабли на горизонте, на фоне обжигающе-яркого заката, последнего заката, который видит человеческий глаз.

Талантливая Ночь   30.10.2020 23:28     Заявить о нарушении