W Przemyslu

W PRZEMYSLU
Gdy  duszy innych miast
trzeba  dopiero szukac
i tropic ja posrod zaulkow
tu w dumnym Przemyslu
napotkasz niemal od razu 
jej nieskryte  smiale wyzwanie
gdy wraz z  miejskim widokiem
pokaze ci swa niezwykla strone
wymykajaca  sie ziemskiej sprawie
panorame lsniacych w sloncu
spietrzonych budowli arcydziel
wiez, dzwonnic, frontonow i fasad
kryjacych swietnosc wielu wnetrz
Wzrok zaatakowany nie na zarty
z ich pionow az sie kreci w glowie
i latwo zaniemowic z wrazenia
patrzac jak stromo sie wznosza
tak wiele jest ich i tak poteznych
na niezbyt wielkiej przestrzeni
Trudno o prawdziwsza miejsca historie
przez czas ocalajaca  plony w przyszle
teraz inspirowana obecnym pieknem
wyraza  gorliwie to co niebem wspolne
i  zbudowaniem wyraza sie kazda rzecz
tak mowi cennego   miasta przeslanie:
„Patrz w gore  przechodniu–inaczej umknie
co najcenniejsze  we mnie i w  tobie”
14.08.2020
***
HPD




Рецензии