По пътя на живота - 03. 10. 2020

По пътя на живота

Древна мъдрост е една – от далечни стари времена,
тя дошла до наши дни – чак от източните дължини,
от индийски ширини, от тибетски равнини и китайски долини.

В пътя си заради пътя ти върви, без да взираш се в целта, уви –
ако ти с целта в ума вървиш, ако в пътя заради целта стоиш,
ако само заради целта живееш, ти душата си ще изгориш,
пътя в мрачна пустош ще превърнеш, цели никога не ще да стигнеш.

В пътя заради  самия път върви и каквото можеш всеки ден прави,
без желания за цел бъди и без корист и награда работи,
с други ти не се сравнявай, зарад чужди цели също ти не страдай,
не мисли дали си бърз или в застой стоиш, и успешно ли напред вървиш.

Ти прави това, в което вярваш – за достигането на целта без да ламтиш и мислиш,
ти прави това, което можеш – безответно и без корист да се трудиш,
ти по пътя – твой си път – върви, и каквото правилно е, според теб, прави.

В този път движението ти само ще е същинската награда,
в него без да мислиш за постигане на дребна цел
ти ще стигнеш непознатия желан велик предел.


3.10.2020


Рецензии