Lawenda

LAWENDA
Nawet wtedy
gdy tylko jest w pojedynke
jej widok i nazwa
budzi juz pewne skupienie
bo tez  inaczej
jak mozna zobaczyc prawdziwie
zew jej pelnych inwencji
waskich preznych lisci
i tulacych sie do siebie
zbitych drobnych kwiatow
A gdy do tego  jeszcze
tworzy grzadek cale lany
jest juz najzupelniej
swym fioletem nieprzescigniona
i barwi obdarzajac
swym kolorem wszystko wokol
cieszac ludzkie oczy
jawiac sie na letnich pejzazach
Pelna powagi pozytku lawenda
moglaby moze powiedziec:
Jestem potrzebna
bo nic nie przewyzszy mego zapachu
nim budze piekno, milosc
i zachwyt wszystkich ludzi
tym co pelne uroku i niezbedne
i nigdy prozne samym soba
20.08.2020
***
HPD


Рецензии