Ир - атларга

Бернэрсэгэ аптырамыйм кебек,
Бернэрсэгэ китми исем д;,
Э шулай да, ир - атларга карап,
Аптырыйм да, кит; исем дэ.

Исем китэ  , нигэ борынгылар
Ир - ат диеп эйтеп калдырган?
Атлар кебек ирлэр очкыныннан
Жиребездэ утлар кабынган .

Исем китэ шуна : сусыз чуллэр
Зэнгэр куллэр булып тезелгэн.
Бина йортлар , шома юллар да бит
Ирлэр кулы белэн тузелгэн.

Кырлардагы иген, кискэн икмэк,
Хаваларга очкан очкычлар.
Ирлэр кулларында - жир йозендэ
Яшин учен биргэн ачкычлар.

Исем китэ  зур кулларга карап,
Шул кулларда бала ятканда.
Мин дэ елыйм - кочле ир - атларнын
Кузлэреннэн яшьлэр акканда.

Ил чакырса сугышларга китэ,
Ирлэр алар - Жирнен терэге.
Сорасалар : "Э хатын - кыз диеп,
Хатын - кыз ул - анын бизэге.
.......   .....   ......       .........      .....      .....
Зыялысы ирнен Иманлысы,
Исем китэ, сезгэ , асыл затлар.
Сокландыра ,юкны бар итуче ,
Кылны кырыкка булуче ир-атлар.
                Илюза Нугева.


Рецензии