Мъдростта на милиардерите - 04. 09. 2020

Мъдростта на милиардерите

Когато виждаш как времето безвъзвратно лети, когато вече си наясно, че дори и ежедневните масажи, не възпират туй, което те застига, когато си дал на света, но отдавна даденото вече е превърнато във всеобща даденост, а туй, с което си останал са десетките милиарди в свят обречен на разруха, бедност, глад, междуособици, религиозни битки , политически амбиции, непредизвестени бомби, и предизвестен упадък, можеш ли да се премериш хилядите, тласкали напред историята?

Когато пред прага на смъртта, когато вече усещаш как времето неумолимо и безвъзвлатно започва да те мумифицира, когато пред прага на „финалната и неотменима истина” цялата мъдрост, която си натрупал за живота и света се измерва в твоите милиарди, вили, замъци, футболни клубове, собствени партии, жаждата да налагаш егото си, в неуспели съдебни процеси за данъчни измами и непозволени забавления с непълнолетни, в нови официални трийсетгодишни любовници, в жаждата да си все още в светлината на прожекторите – цялата мъдрост за живота и света, която си натрупал и притежаваш – когато за годините на демонстриране на тази твоя мъдрост така си успял да манипулираш съзнанието на почти цял народ, че абсурдните хвалебствия на околните единствено показват, че дяволът е слязъл на земята и е обладал всички, можеш ли да си достоен за възхита, или заслужаваш само съжаление.
 
Мъдростта на богатите. Богатството на мъдростта. Какво си събирал и натрупвал цял живот, с какво се приближаваш към „финалната неотменима истина”.


4.09.2020


Рецензии