Takie popoludnie

TAKIE POPOLUDNIE
Takie letnie popoludnie
pelne sierpniowego slonca
gdy kwiaty na balkonie
wymykaja sie aby rozkwitac
kolorami na plotnach
niewidocznych artystow
spelniajac ich zyczenia
poszukiwania metafizyki
Takim popoludniem
przenika mnie zachwyt
choc to nie metafizyka
ale przeciez po chwili
kurtyna wzroku odslania
pierwotnosc obrazu
i niepodleglosc wizji
i wszystko sie przyobleka
w skonczone w oku ksztalty
w milosci do ziemskiej idei
I nawet nie trzeba mysli
zeby cos jeszcze oswietlic
bo jest obecna tu  wszedzie
prowadzona czule za reke
opiekunczej macierzy slonca
25.08.2020
***
HPD


Рецензии