Одна iз причин невиконання законiв - у неопарадигм

Одна із причин відхилення від сприйняття норми права (а по суті невиконання "законів") полягає у тому, що людина і суспільство дедалі глибше пізнає право як феномен, ширше та чутливіше розуміє сенс життя, сприйняття права та вмонтованої у ньому справедливості, потенції до її розширення стосовно себе. Відтак на різних рівнях, у різних інституціях, дотичних до правозастосування та правореалізації, вже не достатньо місця для "матеріальної" частини часів-теоретиків права Алексєєва, Копейчікова, Недбайла, Гершеньова, вести мову про "правовідносини; їх зміст; про права та обов`язки"; про "відповідальність". Це і так зрозуміло, це банальні по суті заїжджені теми для "першокласників права", які подають неповноцінну форму "карти права". Очевидно, у такому випадку слід іти далі. До прикладу "доля" юриспруденції у цій кон'юнктурі сягає дедалі більше кардинальних природних змін, що переносять власника прав до потреби пізнання ним самого себе, тобто не охорони/визнання "оболнки" правового простору навколо себе, але й пізнання внутрішніх процесів рефлексії людини, суспільства. До поки ми не приведемо у відповідність "пізнавально-потребові" процеси, до тих пір буде дихотомічний розрив між правниками та неправниками, між журналістами та судом, між громадою та прокуратурою. Ми повинні вихолостити шаблонний підхід, побачити усю палітру та конструкцію права, а по суті - заглянути в майбутнє та минули, аби мати сучасність - безспірну, безконфліктну сучасність. Водночас, на цьому тлі, слід визнати, що інституційний рівень, дедалі більше цікавиться процесами саме соціальними, соціалізації, балансування суспільства, його об`єднання у єдину монолітну спільноту організму права. Тому на прикладі "соціалізації" кожної людини (незалежно від статусу, кольору шкіри, переконань тощо) - ми маємо об`єктивні процеси потреби зміни кожного із нас через наскрізно через право (не норму - норма втратила сенс - її немає; МИ ПОЛІМОРФНІ), а точніше - через неопарадигму нового формату правосвідомості. (с)


Рецензии