Про Украiну

               
                До Дня Незаложності України,
                що святкується 24 серпня 2020 р.
                з повагою,

По повір’ю подвір’я без хвірточки -
Це дівчина як зламана гілочка,
Якщо мешкає поза Україною,
Що вважається, дійсно, перлиною.

Там, де мовою кажуть ласкаво -
Не женуться за марную славою.
Піднімають, гойдають, пишаються,
Тих, хто праці важкої не цурається.

Де шанують Шевченка та Гоголя
І захоплюються Вітра пригодами*,
Пам’ятають історію київську -
Трьох братів зі сестрою Лебідкою.

А дівчата, дівчата – калиночки,
Їх пісні, як співочі сопілочки.
Парубки, мов дуби чи тополі,
Зосереджують, зміцнюють волю.

Українці цінують добробут -
Тож завзяті в цікавій роботі.
Вміють файно вони відпочити -
З серця зайвий тягар відпустити.

Ось таку люди мають ці вдачу -
У дивині кожній радощі бачать:
Жовте сонце чи спілу пшеницю
Віддзеркалює синя водиця.

Встане дівчина – гідна киянка,
Може й спритна, розумна львів’нка,
Що прокинеться – кинеться засвітло
Та впорхне в новий день швидко ластівкою.

Голос мовить із чуйній душі:
«Ці відтінки тобі не чужі -
Цівка падає жваво з відра,
Щоб під сонцем пшеничка росла.

Може ніч загравається з місяцем,
Миє соняшник злива із блискавкою,
Листя мокре лежить восени
У лазурній калюжі на дні.

І так буде – оці кольори,
Молодайко, в букети збери -
Хай із квітів простих, польових,
Щоб сяяли вогнем золотим.

Поклади на блакить скатертини
І згадай вчинком цим Україну,
Одягни вишиванку – сорочку,
Що укриє як матері дочок».

І захоплюються Вітра пригодами* - Вітер, Іван – Вітер – хоробрий та спритний парубок із української народної казки.
/м. Махачкала, серпень 2020 р./
(Фото з особистого архіву)


Рецензии
Слава Укаїні!!! Дякую, Наташа. З пов.

Игорь Ярин   29.01.2021 09:58     Заявить о нарушении
Слава!))) З повагою,

Наталья Полозюк   29.01.2021 10:08   Заявить о нарушении
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.